We vliegen nu eenmaal graag

Vandaag is de herziene MER van vliegveld Lelystad goedgekeurd, waardoor de opening vrijwel vaststaat. Wat mij betreft weer een zwarte dag: dit zijn de cruciale jaren waarin we iets moeten doen aan klimaatverandering, en we beginnen er gewoon niet eens aan. Het ergste is nog wel dat Lelystad puur gebruikt gaat worden voor vakantievluchten. Vakántievluchten, hoe decadent dat we zelfs dat niet willen opgeven om het klimaat te redden. Er is zelfs iemand gepromoveerd op het feit dat de luchtvaart hoe dan ook moet krimpen om het klimaatakkoord van Parijs te kunnen halen, maar blijkbaar ben ík degene met een verkeerd wereldbeeld.

De VVD is juist blij met de positieve beoordeling van de Commissie MER. “Dat is hard nodig, want de luchtvaart groeit. De economie floreert en we gaan nu eenmaal graag met het vliegtuig met vakantie. Vooral voor die vakantieganger is dit dus goed nieuws”, zegt VVD-Kamerlid Dijkstra. (NOS)

Gut, we gaan nu eenmaal graag met het vliegtuig op vakantie. Alsof de vraag niet voor een groot deel gecreëerd is door het aanbod. Los daarvan, we moeten mensen natuurlijk altijd gewoon geven wat ze willen! En tsja, de dingen die mensen echt nodig hebben, zoals een leefbaar klimaat, daarvan zien we dan later wel of dat nog goedkomt. Sowieso is de overheid natuurlijk niet de partij die moet bepalen wat goed voor ons is, toch?

Het zijn dit soort dingen die me tegen de grond slaan. Dag in, dag uit werk ik aan oplossingen om de gebouwde omgeving van het gas af te krijgen. Als ik al iets bereikt heb, wordt dat compleet teniet gedaan door de groei van de CO2-uitstoot door de luchtvaart, waar niemand aan durft te tornen en die bovendien vrijwel niet te verduurzamen is, in ieder geval niet binnen de komende 30 (dertig!) jaar. Ik sta erbij, ik kijk ernaar, I scream into the void en ik weet dat ik alleen sta. Voor mij gaat dit niet over lawaai of mijn achtertuin. Dit gaat over klimaat, en de onwil van mensen om ook maar íets op te geven daarvoor. Zelfs niet een veel te goedkope last minute naar Gran Canaria.