Waanzin

Er is een advies uitgelekt uit het aanstaande klimaatakkoord; de belasting op gas moet omhoog om de overstap naar iets anders betaalbaarder te maken. Hier was uiteraard direct kritiek op. Uit een van de artikelen van de NOS:

Vanochtend lekte het advies van Samsom uit: de energiebelasting op gas moet de komende twaalf jaar met circa 75 procent stijgen om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze van het aardgas gaan.

Dat nieuws leidde meteen tot kritiek, bijvoorbeeld van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die de voorgestelde belastingverhoging “waanzin” noemde “zolang er geen betaalbaar alternatief is voor alle huishoudens”.

Ik sta sympathiek tegenover het idee dat de energietransitie de zwakkeren in de samenleving niet onevenredig moet raken. Natuurlijk niet; de mensen in hun dikke BMW mogen eerst en méér gaan inleveren. Maar ik word er zo moe van dat de oplossing voor het grootste probleem wat de wereld bedreigt, klimaatverandering, pas acceptabel is als het goedkoper is dan die vervuilende troep die we nu verstoken.

Hoezo is het waanzin om iets meer te betalen om ons leefklimaat te kunnen behouden? Waarom is dat te veel gevraagd? Overgaan op iets duurzaams bespaart ons al de ellende van natte, hete zomers, stormen, slechte oogsten, klimaatvluchtelingen. Of zoals een bekende klimaatwetenschapper ooit zei: het bewaart onze beschaving. Waarom moet het dan ook nog extra geld opleveren? Vinden mensen hun wereld dan echt zó weinig waard?

Nee, natuurlijk niet, als mensen er écht over na zouden denken. Maar dat is het dus: mensen kunnen of willen dat niet; ze hopen dat het wel mee zal vallen, en besparen zichzelf de moeite. Gek word ik ervan. Samson voelt in ieder geval de stemming feilloos aan:

“In het ideale geval moeten we ervoor kunnen zorgen dat de maandlasten van de lening die je nodig hebt om te verbouwen lager zijn dan de winst die je boekt met de verbouwing op je energierekening. Als dat lukt en we daarvoor de financiers vinden, kan deze operatie slagen. Anders wordt het heel moeilijk”, zegt Samsom.

News flash: het gaat heel moeilijk worden.